Om oss

Vilka är vi?

Pannkakskyrkan!? Vilka är vi? Varje helg går kristna ungdomar över hela landet ut på stan för att bjuda på pannkakor mitt i city. Vissa drar dit en husvagn, bygger upp ett nice häng med solstolar, mattor, ljusslingor, ljudsystem m.m. Andra smäller upp ett partytält mitt på torget. Varje kväll delar man ut ett hundratal pannkakor, hänger och chillar, tar hand om folk som råkar illa ut, sitter timmar i samtal med någon som behöver prata av sig, ber en bön för någon, har sköj och hittar på sköna saker, samtalar om de stora och viktiga frågorna i livet, finns till hands och hjälper någon där livet har trasslat ihop sig, följer någon till bussen m.m, för att sedan sent in på natten ta sitt pick och pack och gå hem. Varför då, kanske du undrar? Och varför bjuda på något helt gratis?  Svaret är att vi fått uppleva en kärlek som är så mycket större än vår. Därför kan vi helt enkelt inte låta bli att bubbla över och ge lite av den vidare.

Pannkakskyrkan föddes ur en längtan att från kyrkan och som ung generation finnas mitt i ungdomsvärlden för att nå ut och göra något positivt för sin generation där det behövs som mest. Gratis pannkakor är en bra och god början på det, men bara en början… vi längtar efter mer. Vi längtar efter att ungdomsvärlden ska få vara en lite tryggare plats. Vi längtar efter att alla som möter oss ska få uppleva samma kärlek som vi fått uppleva från Gud. Vi längtar efter att få sprida massor av sköna och glada vibbar ute på stan och skapa en plats man får vara sig själv på. Vår förebild är Jesus. Precis som Jesus var närvarande mitt i människors verklighet vill vi dela livet med de vi får privilegiet att möta – i det roliga men också i det jobbiga. Mitt i verkligheten, mitt i livet, längtar vi efter att få bjuda på både ”himmel och pannkakor”. Det innebär givetvis massor av smarriga pannkakor. Men också något mer. Vi tror att Gud kan och vill förvandla liv. För vi har själva upplevt det. Därför är vår önskan och längtan att du som möter oss också ska få smaka på ”himlen”.

Pannkakskyrkan är ingen kyrka. Men den utgår från kyrkor. Pannkakskyrkan är en allkristen rörelse som engagerar och bärs upp främst av ungdomar. Lokalt utgår Pannkakskyrkorna från lokala församlingar. Genom åren har i stort sett alla samfund funnits representerade bakom de pannkakskyrks-initiativ som finns och funnits på lokal basis. På många orter drivs Pannkakskyrkan som ett ekumeniskt projekt.

Vilka står bakom Pannkakskyrkan?

Pannkakskyrkan är ingen kyrka, men ett utåtriktat initiativ från kyrkan av ungdomar. Pannkakskyrkan är en allkristen rörelse som engagerar och bärs upp främst av ungdomar. Lokalt utgår Pannkakskyrkorna från lokala församlingar. Genom åren har i stort sett alla samfund funnits representerade bakom de pannkakskyrks-initiativ som finns och funnits på lokal basis. På många orter drivs Pannkakskyrkan som ett ekumeniskt projekt (alltså ett samarbete mellan olika kyrkor).

Visionen & Hjärtat

Pannkakskyrkan är ett arbete som utgår från lokala församlingar. Hjärtat är att vara mitt i ungdomsvärlden, för att som gemenskap sprida himlen och göra det vi misstänker att Jesus skulle göra- speciellt där behoven är som störst. Vår längtan är att få dela med oss av evangeliet och den kärlek vi fått erfara från Gud i ord, handling och kraft. Det innebär dels att bjuda på smarrigt goda, gratis pannkakor. Men också att exempelvis; ge en kram, erbjuda lyssnande öron, en bön, följa någon till bussen etc. Precis som Jesus var närvarande mitt i människors verklighet vill vi dela livet med de vi får privilegiet att möta – i det roliga men också i det jobbiga. Mitt i verkligheten, mitt i livet, önskar vi få dela med oss av både ”himmel och pannkakor” genom äkta, utgivande liv nära Guds och människors hjärtan och verklighet. Vi önskar att Pannkakskyrkan ska få vara en trygg plats i en annars otrygg miljö och erbjuda en alternativ gemenskap där droger eller alkohol inte står i centrum, en plats där man ”bara får vara”. Älskad för den man är.

En annan del av Pannkakskyrkans vision, och minst lika viktig, är att skapa utrymme för lärjungaskap. Pannkakskyrkan är en plats där ungdomar från kyrkan får uppmuntras att växa i sin efterföljelse till Jesus på ett konkret sätt. En plats där man själv får upptäcka och lära känna det liv Han levde och formas av Hans hjärta och kärlek för den värld vi är en del av. Kyrkan behöver lättillgängliga sammanhang där man får växa i ett utåtriktat ”Jesus-liv”. Här har Pannkakskyrkan visat sig vara ett sammanhang som ger goda sådana förutsättningar!

En kort historik…

Pannkakskyrkan startade 2006 som ett initiativ av ungdomar från olika kyrkor i Uppsala som längtade att få ta det kristna kärleksbudskapet i ord och handling utanför kyrkans väggar – mitt i ungdomsvärlden. Resultatet blev att man tog en klotgrill, petflaskor med smet, gitarrer, kubb, filtar, egen-sprayad banderoll m.m. till en välbesökt park för att under helgkvällarna dela livet med de många ungdomar som rörde sig där och bjuda på pannkakor. Initiativet blev snabbt en succé! Ja, för vem gillar inte gratis pannkakor?!? Men hungern var långt djupare än så och behoven större. Kväll efter kväll ledde det till många, många djupa samtal om livet och om tro. Som gemenskap fick de betjäna och möta olika behov som kunde dyka upp sena sommarnätter och i handling visa på lite av vem Gud är. Initiativet kallades först ”Sommarkyrkan” men bytte namn till ”Pannkakskyrkan” när hösten kom. Namnet hade myntats av ungdomarna som besökte dem, ett namn som tidigt hade blivit ett etablerat begrepp bland ungdomarna i staden.

Alltsedan 2006 har initiativet spridit sig och finns nu runtom i hela Sverige. Pannkakskyrkan är en allkristen rörelse som engagerar och bärs upp främst av ungdomar. Lokalt utgår Pannkakskyrkorna från lokala församlingar. Genom åren har i stort sett alla samfund funnits representerade bakom de pannkakskyrks-initiativ som finns och funnits på lokal basis. På många orter drivs Pannkakskyrkan som ett ekumeniskt projekt. Pannkakskyrkans arbete har uppmärksammats både inom kyrkan men också utanför och mottagit ett flertal utmärkelser för sitt engagemang i ungdomsvärlden.

Riksorganisationen

Sedan första Pannkakskyrkan startade 2006 i Uppsala har initiativet spridit sig runtom i landet. 2011 startades en riksorganisationen ”Pannkakskyrkans Riksorganisation” för att backa upp Pannkakskyrkorna och andra initiativ som delar visionen och hjärtat om att nå ut med evangeliet i ungdomsvärlden. 2017 bytte organisationen namn till Reach. Reach finns för att stötta lokala utåtriktade initiativ med resurser, ge stöd, träning, inspiration och skapa nätverk för erfarenhetsutbyte och stöttning. Organisationen vill helt enkelt göra det lokala arbetet så enkelt och målinriktat som möjligt. Reach jobbar också med att hjälpa nya initiativ att komma igång, sprida vision och goda exempel, besök av konferenser och församlingar för inspiration och träning m.m. Visionen är att inspirera, aktivera, utrusta och sända kristna ungdomar som i Jesu karaktär förmedlar evangeliet i handling, ord och kraft mitt i ungdomsvärlden. Reach är en allkristen ideell förening som består av självständiga lokalavdelningar (t.ex Pannkakskyrkorna) som utgår från lokala församlingar.

”Att mitt i ungdomsvärlden, speciellt där behoven är som störst, leva Jesusliv. Därför vill vi se en ung generation som i ord, handling och kraft älskar sin generation och presenterar och lever ut evangeliet i Jesu karaktär”
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.